Sjunger du ofta? Inte bara i duschen hoppas jag.
Jag sjunger alltid, överallt, jämnt, tyst, högt, för mig själv och med andra.
Under en period tog jag sånglektioner privat – strax efter min skilsmässa åh herre min skapare vad jag grät då! Musiken stärker hälsan sägs det. Ja det gjorde det till slut.Även om det var jobbigt.Musik i alla former som vi tycker om är helande, stärkande, uppryckande och avslappnande. Det gäller bara att välja rätt musik till rätt tillfälle och öppna spjället.
Sjung av och med hela ditt hjärta!
Musik har alltid haft en stor plats i människans liv. Till och med neandertalarna – våra förhistoriska släktingar – tillverkade för 50.000 år sedan flöjter av ben.
Många tänker nog att musik gör oss avslappnade och lugna – och därmed kanske friskare. Men vi använder också musik för att bli piggare när vi är trötta. Och terapeutiskt kan den nyttjas för att stärka de känslor – exempelvis ilska, sorg, nedstämdhet – vi behöver få utlopp för.
Som professor och chef för Statens institut för psykosocial miljömedicin i Stockholm studerade Töres Theorell under många år hur människan reagerar på stress. Mot bakgrund av sitt stora musikintresse har han ofta funderat över vad som händer när vi sjunger, spelar något instrument eller lyssnar när någon annan musicerar. Hur påverkas cirkulationen i kroppen, hormonerna och immunsystemet?
Musik kan förstärka känslor och väcka nya till liv. Vi kan tala om ett ”gaspådrag” eller en ”nedbromsning”. När man går ned i varv påverkas kroppen biologiskt ungefär på samma sätt som vid meditation.
Musikupplevelser tycks kunna stimulera kroppens förmåga att reparera och ersätta slitna celler på samma sätt som fysisk träning. Och mycket talar för att musik leder till minskade skadliga stressreaktioner.
Anabolism är ett samlande namn för processer och reaktioner i kroppen som bland annat reparerar och bygger upp celler. Under en intensiv stressreaktion går anabolismen på sparlåga. Men om denna kroppens egen ”reparationsförmåga” störs under en längre tid kan vi bli sjuka – och inre organ som hjärta, lever och njurar kan skadas.
Inom psykologin talar man om det engelska begreppet ”coping”, som kan översättas med att lösa problem. Musik skulle kunna påverka förmågan till coping genom att ge oss kraft att ta tag i olika problem. Nya tankebanor skulle också kunna stimuleras och ge nya perspektiv på de frågeställningar eller besvärligheter vi står inför.
Källa: ”Noter – om musik och hälsa”
31/100 #100blogg