Ömsom regn, sol och snö. Ja precis som en påsk ska vara. Oförutsägbar, spännande, kall, varm, irriterande ja även som vi människor kan vara ibland. Det är så roligt hur vi ,speciellt svenskar pratar så mycket om vädret.
Hur kan det komma sig tror du?,
Så här står det på SMHI:s hemsida om att förutsäga vädret;

 

Att förutsäga väder – en mycket kort historik

Att kunna förutsäga vädret för kortare eller längre tid har länge tillhört mänsklighetens önskan. Innan den vetenskapliga insikten hade man enbart två vägar att tillgå; empiriska slutledningar eller rena gissningar.

De förutsägelser som kunde göras utifrån iakttagelser grundade på erfarenhet var säkert användbara för kortare perioder. Exempelvis kan molnformationer, förändringar i vinden, djurs beteenden visa på närstående väderomslag.

Svårare var givetvis att förutsäga väderleken för nästa dag eller en ännu längre tidsrymd. Det globala system som bestämmer väderleken för just det lilla område av världen vi befinner oss på, är alltför invecklat och svårbegripligt för att förstås genom primitiva vädertydor.

På 60-talet jobbade min mor på SMHI, Arlanda och Bromma. Hon ritade väderlekskartor. Ja det var innan det kom på satellit. Jag var med henne som liten och kunde följa hennes arbete, innan jag somnade. För det var på natten hon arbetade. Jag lärde mig att se på molnen och tolka dem. De kan säga så mycket. Jag låg ofta på en äng eller trottoaren som var närmast och tittade upp i himlen.

Det är så rogivande att se på himlen.
Jag ska berätta lite mer om mina upplevelser på SMHI och himlen,imorgon.
Nu är det ”natta”
Namasté
#29blogg100
#blogg100